Logo Schildersbedrijf F.A. Tazelaar B.V. Honselersdijk  
 
     
 
HOME       OVER ONS       PROJECTEN       DIENSTEN       CONTACT      
 
     
 
Historie

Alleen de naam al zit bomvol historie… Schildersbedrijf Tazelaar, begonnen in 1887 als officieel bedrijf nadat oprichter Pieter Corneliszoon Tazelaar het schildersbedrijf van Noort uit Loosduinen overnam.

Wilhelminastraat in Loosduinen

Uiteraard loopt de schildershistorie veel verder terug, het Loosduins streekmuseum bezit nog facturen van schilder Tazelaar uit 1856. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw was de werkplaats gevestigd aan de Loosduinse Emmastraat en een schilderswinkel in de Loosduinse Hoofdstraat.

(leuk detail: in de oude zijmuur van het huidige zorgcentrum ziet u nog steeds waar de laddersteunen zaten)

Winkel en werkplaats

 
 

Nadat het centrum van Loosduinen werd gemoderniseerd verhuisde het bedrijf eind jaren 60 naar de Laurenburgstraat, waar de werkplaats was gevestigd. Omdat wij hier tot 1973 om de hoek woonden, groeide ik op tussen de verfpotten en ladders. En vanaf 1986 was dit, na een carrière in de verfgroothandel en techniek, mede mijn werkplek.

Bedrijf Laurenburgstraat   Schildersbedrijf Tazelaar is altijd verbonden geweest met Loosduinen, toen nog deel van het Westland. Naast onderhoudsschilder van de Westlandsche Stoommaatschappij, alle stations, bruggen (ook de bekende spoorbrug bij Schipluiden, anekdotes over tomaten gooien naar de machinisten vanaf de bovenzijde van de brug, die dan flink de schoorsteen lieten roeten zodat de witte overalls pikzwart naar huis terugkeerden) tot in de 60’er jaren van de vorige eeuw, kassenbeglazen, particulier schilderwerk in het hele Westland en Den Haag.

Sinds 2004 worden de werkzaamheden uitgevoerd vanaf de Harteveldlaan te Honselersdijk. De werkplaats bevindt zich op de Nieuweweg te Honselersdijk.

Wist u bijvoorbeeld dat Pieter C. Tazelaar, mijn bet-overgrootvader de bedenker is van de naam Vredestein? In 1908, toen Ir. Schiff rubberplantages in Afrika bezocht, schilderde Schildersbedrijf Tazelaar de toenmalige woning van Ir. Schiff aan de tegenwoordige Haagweg te Loosduinen. Een mooi huis met een prachtig bewerkt hek. Tja, een naam zou wel mooi zijn voor dit huis.. dus verzon Pieter de naam Vredestein (even verderop lag het huis Groenestein) en schilderde deze zonder toestemming in mooie sierletters op het hek. Bij terugkomst vond Ir. Schiff de naam prachtig ! Datzelfde jaar begon Ir. Schiff in zijn schuur achter het huis een fietsbandenfabriekje onder de naam Vredestein. Een plaquette met de historie heeft altijd in de entreehal van de fabriek aan de Haagweg gehangen. (Meer info en achtergronden vindt u o.a. in het Loosduins Streekmuseum en de media).

Kortom, een zeer lang durende schilderstraditie voortgezet van vader op zoon.

Zilver voor T. Tazelaar

Oud- directeur Ton Tazelaar (Pa) ontvangt de ridderorde. Nog steeds komt hij regelmatig bij "zijn jongens" op het werk een kijkje nemen!
 
 
 
SCHILDERSBEDRIJF F.A. TAZELAAR v.o.f. © 2013 | ADRES: NIEUWEWEG 6a - 2675 BC HONSELERSDIJK | TEL.: 070-3255329 / 0174-670344 / 06-29416275